Cum sa fii SMARTER

Cum sa fii SMARTER

Da, stiu, in limba engleza SMART inseamna inteligent sau destept. Dar nu despre asta vreau sa scriu… cel putin nu in sensul de dezvoltare a nivelului de inteligenta.

Azi vreau sa ne gandim la dorintele noastre, la obiectivele noastre, la timpul nostru liber. Nu conteaza daca par importante sau mai putin importante. Fie ca le vrem acum sau peste 1 an…

Puteti lua o coala alba de hartie sau poate o agenda draga in care va notati in general si incepeti cu o lista numerotata de la 1 la 10… Scrieti tot ce va doriti sa realizati dar inca nu ati reusit. Daca aveti mai multe dorinte sau obiective nu incetati sa le notati. Lista poate fi oricat de lunga…

Acum vine partea mai grea… alegeti o dorinta, un obiectiv din lista dumneavoastra. Poate fi ceva care pare prioritar in aces moment sau care poate fi mai usor de realizat (asta in cazul in care incepe sa va sperie exercitiu 😊 ).

Si acum sa vedem ce inseamna sa fii Smarter…

S = obiectivul tau sa fie specific

M = obiectivul tau sa poata fi masurat

A = ce actiuni vei face pentru a-ti atinge obiectivul

R = de ce resurse vei avea nevoie

T = care este perioada de timp in care il vei realiza

E = care vor fi efectele generate de atingerea obiectivului propus

R = care va fi recompensa daca iti vei atinge obiectivul.

Cum pare pana acum? Asa, pe hartie, pare destul de usor. Hai sa vedem si in practica!

Am observat ca in viata poate fi usor sa iti stabilesti obiective dar poate fi mai greu sa le si indeplinesti. Cum asa? Pentru a-ti indeplini un obiectiv ai nevoie de cativa pasi, de resurse, de perseverenta si de dorinta de a te porni ”la drum”. Si, pe parcurs, uneori obosim sau ni se pare ca nu mai este asa important. Sau ne dam seama ca sunt prea multi pasi de facut pentru a reusi sau avem nevoie de mai mult timp decat am crezut la inceput si incepem sa renuntam… poate… sau poate ca nu…

Dar hai sa ne apucam si de treaba!

Probabil o parte din voi stiti ce inseamna sa iti pui un obiectiv SMARTER; pentru cei care inca nu stiu o sa va detaliez mai departe.

Ce inseamna ca obiectivul sa fie Specific? Inseamna sa stii de la inceput exact ce vrei sa obtii. Sa stii ce vrei sa eviti sau sa schimbi pentru ca obiectivul sa fie indeplinit.

O sa fiu si eu specifica si o sa va dau un exemplu. Daca obiectulul meu este sa slabesc si acum am 65 kg, specific inseamna: vreau sa slabesc 5 kg si sa nu ma mai ingras.

Am spus ca obiectivul nostru e nevoie sa fie si Masurabil. E important sa iti dai seama daca te indrepti inspre realizarea obiectivului si daca ceea ce ai facut pana acum este bun facut. Este la fel de important sa iti dai seama ca ai evitat ce era de evitat si ca vei reusi sa iti atingi obiectivul. In exemplul meu criteriile dupa care imi pot da seama ca sunt pe ”drumul cel bun” ar fi: hainele stau mai largi pe mine, ma pot imbraca in haine care pana acum nu imi mai veneau, atunci cand ma urc pe cantar acul lui arata o cifra mai mica… ati prins ideea.

Am spus ce vrem sa obtinem si cum putem masura pana unde am ajuns in atingerea obiectivului. Asadar am ajuns la pasul 3: Actiuni care merita facute pentru atingerea obiectivului propus. Aici includem actiuni, strategii sau pasi care merita facuti si depind de noi sa ii facem pentru a ne atinge obiectivul. Poti sa iti notezi pe o agenda cat mai amanuntit cu putinta. Doar de tine depinde cum iti alegi strategiile sau actiunile astfel incat sa iti fie usor sa le duci la indeplinire. Cand vine vorba de slabit ce pot face eu este: sa mananc mai putin (intr-o prima faza), sa fac miscare, sa nu mai mananc dupa ora 19.30, sa reduc cantitatea de dulciuri, sa combin eficient alimentele, etc.

Ajungem astfel la Resursele de care avem nevoie pentru a ne indeplini obiectivul. Aici includem tot ce ne este necesar sau de folos pentru a ajunge unde ne-am propus. Nu e nici o problema daca nu ne dam seama de la inceput chiar toate resursele de care avem nevoie. Le putem adauga si pe parcurs atata timp cat stim care ne este scopul final si ne gasim motivatia necesara. As putea pune pe lista mea: un echipament sportiv, un loc linistit unde sa citesc ce mai este nou in acest domeniu si ce mi se potriveste, o carte de bucate cu ingrediente bine alese, poate chiar un curs de nutritie, timp sa alerg sau sa fac miscare, un abonament la un salon de remodelare, o aplicatie pentru numarat pasii si chiar o aplicatie pentru numarul de calorii consumate zilnic, etc.

Timpul este cel de care avem nevoie pentru a sti cand exact planuim sa incepem sa facem pasii necesari in indeplinirea obiectivului. Este necesar sa stim cand anume vrem sa incepem si cand intentionam sa ne indeplinim obiectivul (in cat timp). Cand anume incepem sa facem pasii necesari (ex: un drenaj la 2 zile, un masaj pe saptamana, 5000 de pasi pe zi). Care este planul nostru de actiune pas cu pas. Atunci cand stim pas cu pas ce avem de facut putem fi mai obiectivi si ne putem urmari progresul in timp.

Luam in calcul si Efectele pe care le are atingerea obiectivului asupra noastra dar si a celor din jurul nostru. Dar daca nu ne atingem obiectivul, care vor fi efectele asupra noastra si a celor din jurul nostru? Daca ne atingem obiectivul ce efecte va avea asupra unor domenii din viata noastra? Dar daca nu ne atingem obiectivul?

Sa o iau pe rand: daca reusesc voi fi admirata de cei din jur, daca nu imi ating obiectivul voi fi dezamagita eu de mine si voi fi trista ca nu voi reusi astfel ca si cei din jur vor simti dezamagirea mea. Poate ca in timp nu voi mai merge la restaurant (si prietenii mei vor fi tristi) si voi manca mai mult acasa. Poate ca nu voi mai comanda prajituri si voi decide sa le fac chiar eu.

Ajungem la ultimul pas: Recompensa sau beneficiile care rezulta din atingerea obiectivului. Mi-am atins obiectivul ales si decid sa imi fac un cadou, care ar fi acela?

In cazul meu unul din beneficii ar fi sa am o mai buna mobilitate si un tonus mai ridicat. Si, ca si cadou imi pot cumpara o rochie noua!

Pare usor, pare greu? Depinde doar de obiectivele pe care le setam si de dorinta noastra reala de a ni le indeplini. Da, reala, pentru ca uneori ne stabilim un obiectiv si constatam pe parcurs ca nu e ce avem nevoie sau poate ca este prea greu ce avem de facut pentru a ajunge la rezultat. Au fost momente in care m-am gandit ca sa slabesti e nevoie de timp si eu as fi vrut peste noapte; e doar un exemplu.

Uneori poate fi greu sa ne stabilim un obiectiv (mai ales cand il pui pe hartie si il vezi concret pas cu pas) din teama pasilor pe care ii avem de facut pentru a ne indeplini obiectivul.

Alteori poate ne gandim deja ca nu vom avea cum sa reusim si vom fi dezamagiti noi sau cei din jurul nostru. Si atunci renuntam! Renuntam inainte de a incepe!

Stiti cand nu renuntam? Cand obiectivul nostru este destul de important sa ne faca pe noi fericiti! Cand putem ajuta si pe altii prin atingerea obiectivului! Sau, cand pur si simplu vreu sa ne demostram noua si celorlalti ca totul este posibil!

Obiectivele tale care sunt?

Motivatia ta pentru care in fiecare zi faci ceva pentru atingerea obiectivului tau care este?

 

Cu drag,

Maria Frunza

Scrie un comentariu