”O motivatie corecta este mai puternica decat forta.” James Abram Garfield (cel de-al douazecilea presedinte al SUA)
Plecand de la aceasta afirmatie ma duc cu gandul la motivatie, unde ne este ea utila si cand avem nevoie de ea? Poate ea sa fie sustinuta tot timpul sau o mai pierdem pe parcurs?
In general imi pun obiective pe termen scurt, sunt mai usor de gestionat si de controlat si stiu pas cu pas ce am de facut. Am spus in general… Dar, uneori e nevoie sa imi pun si obiective pe termen lung (facultatea, scoala, gasirea unui job, sustinerea unor cursuri, etc.). Atunci incepe ”distractia”! Asta pentru ca, atunci cand plec la drum cu un obiectiv mare stiu cam ce am de facut si care este motivul pentru care imi doresc sa ajung la capat. Dar, uneori, pe drum se intampla ceva si uit de ce am ales acel obiectiv… cu alte cuvinte imi pierd motivatia.
E usor sa visezi, mai greu poate fi sa muncesti pentru ceea ce visezi (sa ai, sa fii, sa faci).
Dar ce este motivatia? Este ”motoru” care pune in miscare gandurile noastre. Este acel DE CE care ne face sa mergem inainte o data ce ne-am ales destinatia. Este acel PENTRU CE care ne face de cele mai multe ori sa ne dorim sa ne trezim si sa incepem ziua. Motivatia este acel lucru care te face sa mergi mai departe chiar daca pare greu. Pentru fiecare are alt sens si alt raspuns.
Pe parcursul evolutie mele mi-am pus mereu obiective si mereu m-am gandit:
Ce ma poate motiva sa imi ating acele obiective?
Cat de puternica trebuie sa fie motivatia pentru a ma determina sa merg mai departe indiferent de obstacole?
Cum sa imi mentin motivatia timp de luni sau ani de zile?
Ce vreau cu adevarat sa obtin prin indeplinirea unui obiectiv?
Ce ma poate opri sa merg mai departe?
Exista doua tipuri de motivatie:
– motivatia intrinseca – este acea motivatie care vine din interior si spune: Eu chiar vreau sa fac acest lucru! Nu exista presiune externa, doar noi stim ce avem de facut si in ce ritm.
– motivatia extrinseca – ea vine din exterior. ”Fac asta pentru ca asa trebuie” si vine cu o mare presiune asupra noastra.
Atunci cand ne alegem obiective alegem si acel PENTRU CE. Si ne insiram in cap (sau pe hartie) motivele pentru care am ales acel obiectiv. Si pe hartie pare foarte frumos si realizabil.
Doar ca se intampla ceva pe parcurs. Se intampla ca uneori uitam care a fost motivatia pentru care am ales sa facem acel lucru. Sau poate ne simtim prea departe de obiectiv, obosim, ne pierdem entuziasmul, pasii ni se par prea grei de facut…
Cand lucram ca asistenta medicala, la un moment dat am vrut sa fac ceva mai mult si sa imi schimb perspectiva. Am fost foarte motivata, stiam ce vreau sa schimb si spre ce as vrea sa ma orientez. Dar, cumva, mi-a fost frica ca daca spun cu voce tare nu voi fi inteleasa corect sau ca voi pierde si oportunitatea pe care o aveam. Ca poate nu voi face fata noii provocari si nu voi putea reveni nici la vechiul loc de munca. Si pentru o perioada am renuntat… Doar ca imi revenea mereu gandul ca as putea fi mai buna, as putea evolua, as putea ajuta altfel oamenii din jurul meu.
Si aici intervin valorile si credintele! Si acel PENTRU CE!
Aici intevine perseverenta, reamintirea constanta a motivatiei, devotamentul pentru visul tau, vointa, nevoia de dezvoltare, profesionalismul, libertatea si flexibilitatea. Si nu numai… pentru fiecare in parte sunt alte valori si alte credinte. Sunt alte nevoi si alte beneficii pentru care este dispus sa lucreze.
Exista cateva strategii pentru a mentine constanta motivatia:
- Stabileste-ti un obiectiv si vizualizeaza-l in toate aspectele lui. Vezi punctele lui forte si punctele slabe. Vezi unde ai putea avea de lucru mai mult, unde poti apela si la altii, unde te descurci singur.
- Fa-ti o lista cu motivele pentru care vrei sa atingi acel obiectiv. Scrie pe o hartie cu un pix sau stilou toate motivele pentru care ai ales acel obiectiv (studiile arata ca scrisul de mana stimuleaza creierul sa fie mai activ). Tine o foaie sau un carnetel langa tine in cazul in care nu iti vin in gand imediat toate motivele. Uita-te peste ea ori de cate ori simti ca ai nevoie de o reamintire a motivelor pentru care ai ales acel obiectiv.
- Imparte obiectivul (in cazul in care este pe termen lung) in mai multe parti si stabileste pentru fiecare un termen, pasii care necesita a fi facuti pentru indeplinire, actiuni concrete si recompensa. Da, recompensa pe care ti-o vei da daca iti indeplinesti termenele si actiunile. Neuroștiința ne spune că fiecare mic succes declanseaza centrul de recompensa al creierului, eliberând dopamina simțitoare. Aceasta ne ajută să ne concentrăm și ne inspiră să facem un alt pas similar.
- Stabileste-ti o strategie dar fii pregatit sa fii si flexibil in cazul in care aceasta nu merge foarte bine. Sa fii dispus sa iti schimb planurile ”din mers”!
- Fii dispus sa accepti ajutor! Uneori poate ne supraestimam abilitatile si capacitatile. Sau poate ca, intr-o prima faza, nu realizam ca avem nevoie si de ajutor.
- Pregatiti-va si pentru momentul in care va veti pierde motivatia. Nu face-ti un ”cap de tara” sau de drum din asta. Asumati-va ca poate veni si o perioada in care sa va simtiti obositi sau suprasolicitati.
- Verificati mereu motivele pentru care ati continuat in indeplinirea obiectivului propus. Intrebati-va:
Ce ma opreste?
De ce ma tem?
Ce este de facut acum, care sunt actiunile pe care le am de facut ca sa merg mai departe?
Ce vreau cu adevarat?
Doar noi stim ce este mai bine pentru noi!
Asadar, fa azi ceva de care vei fi mandru in viitor!
Cu drag,
Maria Frunza
Povestea mea incepe in ianuarie 2017 cu o intrebare: Cine sunt eu cu adevarat? De atunci am inceput sa ma redescopar, sa imi testez limitele si sa imi caut drumul meu si menirea in aceasta lume…