Intrebare pe care o aud rostita de majoritatea copiilor spre disperarea parintilor care nu stiu mereu raspunsul corect pentru copilul lor…
Asa ca am decis sa scriu un rezumat a ceea ce reprezinta temele si la ce ne ajuta ele in viata de zi cu zi,
In primul rand, temele ne ajuta sa aprofundam mai bine informatia predata in clasa astfel incat sa ne folosim mai bine de cele invatate. De exemplu: invatam literele putem ca mai tarziu sa citim carti; invatand cifrele putem face calcule si putem sa ne numaram banii 😀 , etc.
Scoala ne mai ofera si informatii interesante pe care, daca le aprofundam, putem face un hobby sau o pasiune (baietelului meu ii plac informatiile despre dinozauri iar fetita cauta pe internet muzica ”la moda” care sa o relaxeze).
Adunarea de informatii din mai multe materii ne ajuta sa ne facem o idee mai buna despre un subiect care ne intereseaza.
La scoala ne dezvoltam calitati si abilitati de care vom avea nevoie si in viata de adult sau la locul de munca: autodisciplina, perseverenta, invatare independenta.
E foarte important ca parintii sa le povesteasca copiilor despre munca lor si ce abilitati folosesc: comunicarea cu colegii, invatarea unui program nou sau o noua regula implementata de catre conducere, schimbul diplomatic si creativ de idei, atentia la locul de munca, munca in echipa, perseverenta, etc.
Temele ne ajuta sa ne educam atentia si perseverenta. Unele informatii au nevoie de repetare pentru a fi retinute (tabla inmultirii de exemplu).
Putem invata sa ne gestionam timpul astfel incat sa ne ramana si timp pentru joaca sau activitatile care ne fac placere.
Ce este de facut?
Avem nevoie de un plan bine care sa ne asigure ca avem tot ce avem nevoie pentru a ne face temele.
Mai avem nevoie de organizare: sa avem in ordine caietele, cartile, creioanele sau alte instrumente care sa ne ajute sa facem temele mai repede.
Gestionarea timpului ne ajuta sa putem lua si pauze de joaca, alergat, plimbat cu bicicleta, iesit afara… cu mentiunea ca e nevoie sa ne aducem aminte sa ne intoarcem la teme. In cazul in care coplilul stie ca se poate lungi cu joaca e de preferat mai intai sa isi faca temele. 🙂
Acum urmeaza un punct mai controversat… in ce oridine ne facem temele? Sunt copii care prefera sa faca mai intai tema usoara, altii vor sa termine mai repede cu tema aia grea si lunga iar altii prefera sa faca mai intai o tema creativa care sa ii bucure. Indiferent cum aleg sa inceapa este minunat!
Ok, sa zicem ca au inceput sa isi faca temele… v-ati gandit vreodata care este motivatia copilului dumneavostra?
Sa incepem cu inceputul. Ce este motivatia?
Motivatia este energia sau elanul cu care ne apucam sa facem ceva.
Conform scriitoarei Susan Fowler, in cartea ”Noua stiinta a motivarii”, noi suntem intotdeauna motivati! Da, ati auzit bine!
Intrebarea care se pune este CE ANUME ne motiveaza?
Suntem motivati:
– cand putem alege noi, alegerea ne apartine
Sau
– cand suntem obligati sa o facem (temele in cazul copiilor)?
Suntem motivati:
– de valori (bucurie, iubire), de teluri
sau
– suntem motivati de ego, putere, statut, recompensa externa?
Suntem motivati de nevoia de a intra in competitie:
– pentru a excela sau a ne imbunatati o abilitate
sau
– pentru a intrece pe cineva, a impresiona, a obtine avantaje?
Asadar, data viitoare cand vreti ca si copilul sa isi faca tema, vedeti ce il motiveaza pe el. Si, poate ca va este util si dumneavoastra atunci cand aveti nevoie sa faceti ceva si nu stiti de ce anume a-ti face-o…
Mai este un aspect, de fapt trei 🙂 pe care merita sa le luam in calcul atunci cand vorbim de motivatie.
Nevoile noastre psihologice, trei la numar conform scriitoarei Susan Fowler.
- Nevoia de autonomie – eu am nevoie sa stiu ca alegerea imi apartine mie si ca pot alege din mai multe optiuni.
- Nevoia de relationare – am nevoie sa tin la cineva si cineva sa tina la mine. Vreau sa ma simt in legatura cu ceilalti (clasa, doamna invatatoare/profesoara). Vreau sa stiu ca fac parte dintr-o comunitate (clasa) sau dintr-un anumit grup.
- Nevoia de competenta – sa demonstrez ca pot gestiona provocarile si oportunitatile care se ivesc. Vreau sa demonstrez ca in timp imi dezvolt abilitatile si ca pot progresa.
Bineinteles ca sunt contexte/teme in care pe copii ii poate motiva un punct din cele enumerate si contexte/teme in care sunt motivati de cu totul altceva. E perfect normal.
Va doresc sa luati din acest material tot ce aveti nevoie si sa le folositi cu bucurie.
Cu drag,
Maria Frunza!

Povestea mea incepe in ianuarie 2017 cu o intrebare: Cine sunt eu cu adevarat? De atunci am inceput sa ma redescopar, sa imi testez limitele si sa imi caut drumul meu si menirea in aceasta lume…