Somnul și rutina lui,  cât de importante sunt pentru micuți noștri

Somnul și rutina lui, cât de importante sunt pentru micuți noștri

„ – Mami, cine a inventat somnul? Dar de ce s-a inventat somnul?

– Somnul a fost ”inventat„ ca noi să ne încărcăm bateriile!

– Dar eu am mereu bateriile încărcate!”

Astea erau discuțiile mele cu Andrei în fiecare seară…

Faptul că se rupea sau întrerupea de la joacă sau stat pe televizor îl făceau să creadă că somnul este o „invenție„ nefolositoare copiilor. Și pe bună dreptate!

Doar că somnul în rândul copiilor, și nu numai, are beneficiile lui.

Somnul este o componentă vitală a vieții copiilor și joacă un rol important în dezvoltarea lor optimă.

În timpul somnului corpul și creierul copiilor se odihnesc, procesează informații, consolidează amintiri și se regenerează.

În ceea ce privește creșterea și dezvoltarea copiilor, somnul, prin eliberarea de hormoni de creștere, ajută la o dezvoltare fizică armonioasă. La fel de important este și pentru susținerea sistemului osos, a mușchilor și a organelor interne.

Cercetările arată că, copii care dorm suficient au o mai bună performanță cognitivă, atenție și capacitate de concentrare, ceea ce le permite să învețe mai bine și să se dezvolte adecvat vârstei.

Un alt avantaj al somnului este un sistem imunitar adecvat. În timpul somnului sistemul imunitar eliberează substanțe chimice care luptă împotriva agenților patogeni și susțin sănătatea generală a organismului.

Pe de altă parte, lipsa somnului duce la un echilibru emoțional afectat.. și aici este explicabil de ce când sunt obosiți copiii sunt mai plângăcioși, anxioși sau iritabili…

Când copiii mei erau obosiți observam imediat și mereu ziceam:

– Cred că de somn faci așa! 🙂

Și inevitabil urma un răspuns printre lacrimi și ochi obosiți:

– Ba nuuuuu, mie nu îmi este somn deloc!

😀

Eventual și cu lovit din picioare, trântit de jucarii și lacrimi…

Sigur vă regasiți in aceste rânduri, nu?!

Pentru că, pe bună dreptate, nici emoțional nu mai pot face față. Ce să mai vorbim despre gestionarea emoțiilor?!

Gândește-te cum ești tu, ca adult, când nu dormi suficient și înmulțește cu 2… Copiii pot percepe mult mai acut deficiența de somn având în vedere că nu au nici reglajele emoționale suficient dezvoltate…

În aceași notă, un somn insuficient poate perturba echilibrul hormonal responsabil pentru reglarea senzației de foame și sațietate. Astfel pot apărea supraalimentarea sau obezitatea la copii. Prin urmare, un somn adecvat este important pentru menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate, lucru esențial în primii  ani de viață.

Bine, bine, să zicem că ne-am convins de importanța somnului, dormim, dar câte ore?

Aici este importanta și vârsta copiilor.

Un nou nascut (0-3 luni) are nevoie de 14-17 ore de somn în 24 ore.

Sugari (4-12 luni) au nevoie de 12-15 ore de somn în 24 ore. Asta include și somnul de noapte și somnul de peste zi.

Copii mici (1-2 ani) au nevoie de 11-14 ore pe zi.

Copii preșcolari (3-5 ani) au nevoie de 10-13 ore de somn din 24 ore. În general somnul de noapte devine mai lung iar somnul de peste zi poate fi eliminat sau redus, în funcție de fiecare copil în parte. Fetița mea, de exemplu, nu mai reușea să doarmă acasă sau la grădi dar dormea foarte bine noaptea și asta îi dădea energie întreaga zi.

Copii școlari (6-12 ani) au nevoie de 9-12 ore de somn în total.

De reținut că fiecare copil are particularitațile și nevoile lui speciale.

Dacă ziceam că fetița mea nu a mai dormit în timpul zilei după vârsta de 4 ani, baiețelul avea nevoie de somn de după-amiază și la vârsta de 6 ani. În caz contrar devenea irascibil, supărăcios sau plângea ”fără motiv”.

Așa cum orele de somn de care un copil are nevoie sunt in funcție de fiecare copil în parte, așa și ritualul de seara al fiecarui copil este unic.

Și aici intervine marea ”problemă” a părinților… Cum să îl culc când el are energie și, de multe ori, adorm eu înaintea lui?

Țin să menționez din start că un pas esențial este PERSEVERENȚA și ritualul zilnic. Un alt pas este unicitatea copilului.

Asta inseamnă că:

– mergem la somn la aceași oră (+- 30 minute)

– avem un loc special unde dormim

– nu stimulăm copilul înainte de somn (jucării noi, televizor aprins, povești neadecvate vârstei, etc).

De-a lungul timpului am încercat și eu diverse tehnici dar consecvența a fost cheia succesului.

Când zic unicitate mă refer la:

– sunt copii care adorm citindu-le povești. Îi fascinează să își imagineze rândurile pe care tocmai le citești și închid ochii să vizualizeze personajele de care tu povestești. Uneori e nevoie de imaginația ta pentru a inventa povești felurite. Eu când eram mică eram fascinată de bunicul din partea mamei care inventa tot felul de povești care mai de care mai autentice.

– sunt copii care au nevoie de un fel de atenționare-calendar. Adică să îl anunți că în 30 de minute va merge la somn. Să îl anunți că e vremea să se spele pe dinți, să meargă la baie, să pună pijamaua și să se pregătească de somn. În funcție de vârstă, poate ști că de luni până vineri ora de culcare este una iar în weekend poate depăși cu 30 minute acea ora. Totul ține de program. De programul întregii familii.

– sunt copii care nu dorm fără o luminiță aprinsă. De-a lungul timpului și eu am încercat tot felul de steluțe și luminițe mai aprinse, colorate sau nu, de intensități diferite, care să îi ajute pe copii să aibă un somn confortabil lor.

– sunt copii care preferă să asculte audiobook-uri relaxante înainte de culcare.

– sunt copii care preferă să facă yoga sau exerciții de respirație învățate de la părinți.

– sunt copii care nu adorm fără plușul preferat.

Cum spuneam, metode sunt multe dar fiecare trebuie să o caute pe cea care se potrivește cel mai bine propriului copil. Uneori trebuie încercate toate până o gasești pe cea potrivită.

Ce mai este de adaugat… Nu uita:

– crează mereu mediul pentru un somn liniștitor și confortabil

– nu te abate de la rutina orei de somn

– nu ceda niciodată la insistența copilului

– găsește perne confortabile și cearșafuri potrivite

– crează temperatura potrivită și asigură atmosfera liniștită și relaxantă

– implică copilul în alegerea celei mai bune variante

– pregătește un colț de relaxare unde copilul să aibă jucaria preferată , cărți de citit sau pături confortabile de unde poate alege. Asta îi poate reda ideea de control.

Să avem parte de un somn liniștit și odihnitor!

Cu drag,

Maria Frunză!

Trainer și Consilier pe dezvoltare personală

Scrie un comentariu